غذاهای نذری ماه محرم در شهرهای مختلف ایران
یکی از رسم های بسیار قشنگ ماه محرم و صفر، دیگهای کوچک و بزرگی است که در خانهها و حتی کوچه و خیابانها گذاشته میشود. پخت نذری در محرم آنقدر بساطش داغ است که در بعضی از محلات مردم به عشق چشیدن غذای نذری، ساعتها ایستادن در صفهای طولانی را به جان میخرند. به جز تهران که درطول ماه محرم پختن غذاهایی مثل قیمه، عدس پلو، قرمه سبزی و آش رشته بسیار در آن باب است، در دیگر شهرهای ایران نیز بساط نذری حال و هوای شهرها را عوض میکند.
نذری در تهران
در تهران به جز غذاهایی مثل قورمه سبزی، قیمه، عدس پلو، لوبیا پلو، آش رشته، شلقمکار و زرشک پلو، دادن غذاهای دیگر نیز در محلات مختلف باب است. مثلا چی؟ در ظهر عاشورا و در محله سنگلچ و بازار آبگوشت نذری پخته میشود، نذریای که خیلیها به عشق خوردنش مسافتهای زیادی را طی میکنند، چون تقریبا از معدود جاهایی در تهران است که آبگوشت داده میشود. در سایر محلات تهران نیز پخت نذری حال و هوای دیگری به کوچه پس کوچه ها میدهد. در نارمک غذاهای متفاوتی مثل جوجه کباب و چلوکباب که تقریبا هزینه درست کردنش بیشتر است، به عنوان نذری به عزاداران حسینی داده میشود. در خیابان طرشت نیز ظهر عاشورا خورشت فسنجان بین عزاداران پخش میشود. غذایی که خیلیها را راهی طرشت میکند.
مشهد، شله مشهدی
اگر محرم در مشهد باشید، میتوانید بهترین شله مشهدیها را که در روزهای محرم در این شهر پخته میشود، امتحان کنید. شله مشهدی غذایی شبیه به حلیم است و به خاطر فراوانی موادی که در آن ریخته میشود بسیار مقوی است. شله مشهدی، غذایی از خانواده آشهاست و در آن گوشت، حبوبات و ادویه زیاد میریزند. بهترین شله مشهدی ها را در روزهای محرم در نزدیکی حرم میدهند.
اصفهان، بریانی و آبگوشت
در اصفهان در روزهای محرم غذاهایی مثل بریانی که غذای سنتی اصفهانیهاست و همچنین آبگوشت به عنوان نذری داده میشود. آبگوشتی که در اصفهان در روزهای محرم میپزند، نوع متفاوتی از آبگوشت است. در این نوع آبگوشت که بسیار پرطرفدار است، تکههای بزرگ گوشت گوسفند داخل دیگهای مسی ریخته و در تنور گذاشته میشوند. چاشنی این آبگوشت فقط زعفران است و در کاسههای استیل آن را میخورند.
شیراز، قیمه با شکرپلو
خورشت قیمه در بین شیرازی ها بیش از هر غذای دیگری در روز عاشورا بین عزادارن توزیع میشود، اما با برنجی به اسم شکرپلو. برنجی که با شربت غلیظ شکر و زعفران آبکشش میکنند و بعد از دم کردنش، روی آن خلال های پسته و پرتقال میریزند.
اردبیل، پیچاق قیمه
یکی از اصیلترین غذاها در اردبیل پیچاق قیمه است که در محرم به عنوان نذری هم داده میشود. پیچاق قیمه را که از پرطرفدارترین غذاهاست، با گوشت قیمه و پیازداغ فراوان و خلال بادام درست میکنند. در آخر هم به تعداد نفرات تخممرغ در آن میشکنند. پیچاق قیمه را در عاشورا و تاسوعا بیشتر به عنوان نذری پخش میکنند.
کاشان، آبگوشت پلو
کاشانیها در روزهای محرم با آبگوشت پلو از عزادارن پذیرایی میکنند. آبگوشت پلو غذایی است شبیه به آبگوشت با این تفاوت که در آن برنج و لپه هم میریزند. شهرستان آران و بیدگل در ۶ کیلومتری کاشان، یکی از اصلی ترین جاهایی است که هرساله چندتن آبگوشت پلو در آن پخته و بین عزادارن توزیع میشود.
قزوین، قیمه نثار
یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی قزوین قیمه نثار است، آنقدر خوشمزه که نباید بدون خوردنش قزوین را ترک کرد. برای همین هم هست که یکی از نذری های ماه محرم در قزوین قیمه نثار است. قیمه نثار ، همان قیمه معمول است با این تفاوت که در آن شکر ، گلاب ، زیره ، پودر هل ، خلال پسته ، خلال بادام و خلال پوست پرتقال هم میریزند.
غذاهای نذری ماه محرم در دیگر شهرهای ایران:
در گیلان و به خصوص رشت، در روزهای محرم و صفر بیشتر از هرچیز خورشت فسنجان داده میشود.
در روز عاشورا، اهوازی ها خورشتی میپزند به اسم خورشت سبزی که بسیار شبیه قرمه سبزی معمول است، با این تفاوت که سبزی اش را خیلی سرخ کردهاند و در آن لوبیای سفید میریزند.
در یزد آش گندم که بسیار شبیه حلیم است در ایام محرم طرفدار زیاد دارد.
در تبریز، چلوگوشت هویج در روزهای محرم پختنش به عنوان نذری متداول است.
در کرمان، ابگوشت متنجون که آبگوشتی است شامل برگه زردآلو، خرما و تکههای میوه و شنبلیله در ایام محرم درست میشود.